Att vi är inne i en lågkonjunktur har troligtvis inte undgått någon. För många hushåll är bilen både en nödvändighet men också en stor utgift i månadsbudgeten. Därför kan det vara läge att se över sina alternativ. Genom att välja en billigare bil kan du spara tusenlappar varje månad. I den här artikeln ska vi gå igenom hur du räknar ut vad ditt bilägande kostar per mil samt lista de billigaste begagnade bilarna i olika segment.
Billigaste bilarna att äga efter biltyp:
Hur räknar man ut milkostnaden för en bil?
För att kunna få en bättre bild över vad bilen kommer att kosta att äga kan du göra en uträkning av bilens milkostnader. I denna beräkning tas alla kostnader för bilen in och slås ut på hur mycket det kommer kosta dig per mil. Detta är ett dynamiskt sätt att räkna ut hur mycket bilen kommer att kosta dig under tiden den är i din ägo. Kör du väldigt sällan blir naturligtvis milkostnaden hög. I sådana fall kan du fundera på ifall du faktiskt måste äga en bil, eller tjänar mer på att hyra eller använda bilpool vid behov.
Steg 1: Inköpspris, skatt och värdeminskning
Första steget är att räkna ihop vad din bils värde, hur mycket skatt du kommer att betala, samt hur mycket bilen kommer minska i värde under tiden du äger den. Fick du en bonus när du köpte din bil ska du dra av den från inköpspriset.
För att få fram milkostnad ska du räkna med värdeminskningen, inte priset du betalade för bilen. Skälet till detta är att pengarna du får när du säljer bilen inte ska räknas som en kostnad. Värdeminskningen kan däremot sägas vara priset du betalar för att ha bilen i din ägo under en bestämd tid.
När det kommer till värdeminskning så är får du göra en grov uppskattning. Att köpa en fabriksny bil och sälja den efter tre år ger en hög värdeminskning. En mer eller mindre begagnad bil innebär ofta en lägre minskning. Generellt kan man säga att en ny bils värde minskar med cirka 50% under de fem första åren. Ofta sker hela 20-25 % av värdeminskningen redan det första året. Andra faktorer som påverkar värdeminskningen är antalet ägare, miltal och skadehistorik, m.m. Vill du veta vad din bil är värd ifall du skulle sälja den? Värdera bilen online här.
Nästa steg är att lägga till fordonsskatt för bilen. Är du osäker på skatt kan du ta reda på det genom att kolla vägtrafikregistret. Skriv bara in bilens registreringsnummer och scrolla ner till fliken Skatter och avgifter.
Steg 2: Bränslekostnader och förbrukning
Drivmedelstyp har givetvis en stor påverkan på hur hög milkostnaden blir. En dieselbil är till exempel mycket dyrare än en elbil som du laddar hemma. För att räkna ut bränslekostnader tar du din bils bränsleförbrukning vid blandad körning gånger antalet mil du planerar att köra under tiden du äger bilen. Gångra sedan siffran med aktuellt bränslepris för att få fram bilens bränslekostnader. Information om din bils bränsleförbrukning går att finna i vägtrafikregistret.
Har du elbil eller laddhybrid kan du räkna med att förbrukningen ligger på cirka 2 kWh per mil.
Med bundet elavtal kan du enkelt räkna ut hur höga drivmedelskostnader du har. Har du rörligt elavtal får du istället försöka räkna ut ett snittpris per kWh och ta det gånger körda mil.
Steg 3: Biltyp och underhåll
Vilken typ av bil du har påverkar hur mycket service, reparationer och underhåll kommer att kosta dig. Generellt är en småbil billigare att serva än en större bil. Dagens mellanklass-bilar och SUV:ar är i regel utrustade med mängder av smarta finesser och komponenter, vilket är bekvämt och trevligt så länge allting fungerar. Skulle någon liten del gå sönder så blir det tyvärr inte lika kul. Är den begagnade bilen så pass ny att den fortfarande har garanti kvar så kan den här utgiftsposten bli ganska liten.
Vilket bilmärke du kör spelar också en roll när det kommer till servicekostnader och underhåll. Premiummärken är alltid dyrare att laga än småbilar och halvkombis från ett mer “vanligt” märke.
Steg 4: Fasta kostnader (försäkring, parkering, lån)
Sist behöver du lägga till alla fasta kostnader för bilen. I denna utgiftspost ingår till exempel försäkring, parkering och räntekostnader om du har lån på bilen. Ta inte med amortering då detta är pengar du (förhoppningsvis) får igen när du säljer din bil. Kom ihåg att värdeminskningen redan är medräknad!
När du fått fram en totalsumma är det bara att dela summan med antal mil du planerat att köra så får du fram din milkostnad. Du kan också göra det enkelt för dig och använda Motormännens kostnadskalkylator för bilägande. Det är en gratis onlinetjänst som hjälper dig räkna ut hur mycket ditt bilägande kan tänkas kosta per månad.
Exempel på uträkning av bilens kostnad per mil: |
|
Värdeminskning på 3 år: |
60 000 kronor |
Skatt 3 år: |
5000 kronor |
Bränslekostnader på 3 år: 3600*20*0,5= Mil (3600) Bensin (20 kr/l) Bränsleförbrukning (0,5l/mil) |
36 000 kronor |
Försäkring 3 år |
9000 kronor |
Parkering 3 år |
22 000 kronor |
Ränta på billån (100 000 kronor) i 3 år, exkl. amortering |
13 644 kronor |
Service, underhåll, besiktning |
10 000 kronor |
155 644 kr/3600 mil = 43,23 kronor/milen |
Billigt pris innebär inte alltid billigt bilägande
Bara för att inköpspriset är lågt betyder det inte att bilägandet kommer att bli billigt. Har bilen gått väldigt långt kan du vara så gott som säker på att den snart kommer att behöva service.
Precis som med allting annat så får man den bil man betalar för. Kolla alltid antal tidigare ägare och skadehistoriken innan du slår till.
Små bilar är billigast att äga
Vill du komma billigt undan samtidigt som du inte har så stort behov av utrymme och komfort? I så fall ska du välja en begagnad småbil. Dessa bilar är de absolut billigast att äga i alla avseenden. De är oftast billiga att köpa, har låg skatt, drar lite bränsle och håller ett någorlunda stabilt andrahandsvärde.
El-SUV:ar har den absolut dyraste milkostnaden
Stadsjeepar (SUV) med elmotor från premiummärken som Tesla och Jaguar har den absolut dyraste milkostnaden i Vi Bilägares undersökning. Trots att kostnaderna för drivmedel är lägre än för bensin- och dieselbilar är det andra faktorer som spelar in. Högt inköpspris, stor värdeminskning, dyra servicekostnader och höga försäkringspremier gör att dessa kraftfulla elbilar hamnar i botten på listan över prisvärda bilar att äga. Men har man 1,2 miljoner att lägga på en ny Tesla Model X Long Range så kanske inte ägandekostnader är ett så stort bekymmer.
Absolut dyrast i undersökningen är dock bensinbilen Range Rover Evoque D180 AWD First Edition.
Billigaste bilarna att äga enligt Vi Bilägare
Tidningen Vi Bilägare har gjort en undersökning över milkostnaden för begagnade bilar i olika klasser. För att se hela listan, samt vad den faktiska milkostnaden är för respektive bil och bilmodell, klicka här. I testet har de räknat ut milkostnaden på följande sätt:
- Värdeminskning
- Bränslekostnader (Dagspriser. Elbil/laddhybrid 1,50 kr/kWh vid hemmaladdning)
- Fordonsskatt
- Försäkring
- Service och 10 000 kronor i löpande underhåll
Nöjer du dig med att bara veta vilka de 5 billigaste bilarna är så har vi sammanfattat detta här nedan. Tänk på att olika versioner av samma bilmodell kan skilja sig mycket åt. För mer detaljerade uppgifter om vilka bilmodeller som avses hänvisar vi till Vi Bilägares artikel.
De 5 billigaste begagnade småbilarna att äga
- 1. Toyota Aygo
- 2. Renault Clio
- 3. Volkswagen Up
- 4. Kia Picanto
- 5. Mazda 2
Bubblare: Seat Ibiza, Suzuki Swift, VW Polo, Skoda Fabia.
De 5 billigaste begagnade halvkombi/golfklass-bilarna att äga
- 1. Toyota Corolla
- 2. Kia Ceed
- 3. Skoda Scala
- 4. Ford Focus
- 5. Volkswagen Golf
Bubblare: Mazda 3, Dacia Sandero, Peugeot 308.
De 5 billigaste begagnade mellanklassbilarna
- 1. Skoda Octavia
- 2. Toyota Camry
- 3. Citroën Berlingo
- 4. Volvo V60
- 5. Skoda Octavia
Bubblare: VW Passat Alltrack, Opel Insignia.
De 5 billigaste begagnade SUV/Crossover-bilarna att äga
- 1. Dacia Sandero Stepway
- 2. Dacia Duster
- 3. Seat Arona
- 4. Citroën C4
- 5. Volkswagen T-Roc
Bubblare: Hyundai Kona & Bayon, Skoda Karoq, Toyota RAV4 Hybrid, Opel Grandland.
De 5 billigaste begagnade laddhybriderna att äga
- 1. Renault Arkana
- 2. Renault Captur
- 3. Kia Xceed
- 4. Skoda Octavia
- 5. Ford Kuga
Bubblare: Kia Niro, Renault Megane, Skoda Superb.
Sugen på en begagnad laddhybrid? Då ska du läsa vår Köpa laddhybrid-guide.
De 5 billigaste begagnade elbilarna att äga
- 1. Volkswagen Up
- 2. Mazda MX-30
- 3. Fiat 500e
- 4. MINI Cooper
- 5. Nissan Leaf
Bubblare: VW e-Golf, Kia e-Niro, Honda e Advance, Hyundai Ioniq Electric.
Vill du läsa mer om vad man bör tänka på vid köp av elbil på andrahandsmarknaden? Läs vår guide Köpa begagnad elbil.
Dags att köpa en ny begagnad bil?
Livet förändras och dina behov likaså. Kanske är det läge att byta den sportiga Golfen mot en rymlig familjebil, eller göra dig av med SUV:en till förmån för en pigg småbil? I vår blogg har vi mängder av bra guider om bilköp, konsumenttrender och nyheter. Läs bland annat om vilka bilmärken som har minst fel och skador 2023 eller vilka som är de bästa begagnade bilarna och elbilarna just nu.
När det är dags att byta bil finns Cardrop här för dig! Vi köper din bil online och skickar pengarna till ditt konto så fort affären är klar. Upplev en enklare, tryggare och snabbare bilaffär. Värdera din bil idag och din bil såld på nolltid.