Att veta vilken miljöklass din bil har är viktigt av flera anledningar. Det påverkar hur mycket du betalar i fordonsskatt, hur mycket du släpper ut i avgaser och om du får köra i vissa miljözoner eller inte. Men hur får du reda på vilken miljöklass din bil har? Och vad betyder de olika klasserna? Här får du svaren.
Vad är en miljöklass?
En miljöklass är ett sätt att klassificera bilar efter hur mycket de släpper ut i avgaser av koloxid (CO), kolväten (HC), kväveoxider (NOx) och partiklar. Det finns olika typer av miljöklasser, som baseras på olika EU-bestämmelser om avgasutsläpp. De vanligaste är:
- Euroklass: Detta är den obligatoriska klassen för alla nya bilar som registreras i EU. Den anger vilka krav som gäller för avgasutsläpp för olika typer av fordon, som personbilar, lätta lastbilar och tunga fordon. Euroklassen anges med ett romerskt tal, t.ex. Euro 5 eller Euro 6. Ju högre tal, desto lägre utsläpp.
- Miljöklass: Detta är en frivillig klass som används i Sverige för att ge skatteförmåner till bilar som har lägre utsläpp än vad som krävs enligt Euroklassen. Miljöklassen anges med ett årtal, t.ex. 2000, 2005 eller 2008. Ju senare årtal, desto lägre utsläpp.
- El, Hybrid och Laddhybrid: Detta är också frivilliga klasser som används i Sverige för att ge skatteförmåner till bilar som har alternativa drivmedel, som el, gas eller etanol. Dessa bilar måste också uppfylla kraven för en viss Euroklass.
Varför är det viktigt att veta vilken miljöklass min bil har?
Det finns flera anledningar till varför det är viktigt att veta vilken miljöklass din bil har:
- Fordonsskatt: Din fordonsskatt beror delvis på vilken miljöklass din bil har. Ju lägre utsläpp din bil har, desto lägre blir din skatt. Om din bil har en frivillig miljöklass eller drivs med ett alternativt drivmedel kan du få ytterligare skatterabatt.
- Miljözoner: Kommuner kan besluta om att stänga ute vissa fordon från särskilt miljökänsliga områden, så kallade miljözoner. Det finns tre typer av miljözoner: klass 1, 2 och 3.
- Klass 1 gäller för tunga fordon (lastbilar och bussar) och kräver att de uppfyller minst Euro 5 eller Euro 6.
- Klass 2 gäller för personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar och kräver att de uppfyller minst Euro 5 eller Euro 6. För dig som bor i exempelvis Stockholm, infördes förstärkta krav för dig med personbil på Hornsgatan, en av de mest trafikerade gatorna i Stockholm. Från den 1 juli 2022 behöver dieseldrivna personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar uppfylla kraven för Euro 6.
Klass 3 gäller för alla fordon och kräver att de är eldrivna, bränslecellsdrivna eller gasdrivna med Euro 6. Om du vill vara säker på att kunna köra överallt i städer bör du därför välja en bil med den senaste miljöklassen.
- Miljöpåverkan: Din bil påverkar miljön genom att släppa ut avgaser som bidrar till luftföroreningar, växthuseffekten och klimatförändringar. Ju lägre utsläpp din bil har, desto mindre skadar du miljön. Som bilköpare tar du ansvar för miljön genom att välja en bil i bästa utsläppsklass.
Hur får jag reda på vilken miljöklass min bil har?
Det finns flera sätt att få reda på vilken miljöklass din bil har. Det enklaste är att:
- Titta i ditt registreringsbevis: På del 2 av ditt registreringsbevis finns information om din bils tekniska data, inklusive vilken miljöklass den har. Du kan också se vilken Euroklass din bil har genom att titta på koden för utsläppskrav, som börjar med ett E och följs av ett nummer. Numret anger vilken Euroklass din bil har, till exempel E5 för Euro 5 eller E6 för Euro 6.
- Gå in på Transportstyrelsens hemsida: På Transportstyrelsens hemsida kan du ange ditt registreringsnummer och få fram information om din bils tekniska data, inklusive vilken miljöklass den har. Du kan också se vilken Euroklass din bil har genom att titta på koden för utsläppskrav, som börjar med ett E och följs av ett nummer.
Vad kan jag göra om jag vill byta till en bil med bättre miljöklass?
Om du vill byta till en bil med bättre miljöklass finns det flera alternativ. Du kan:
- Köpa en ny bil: Det mest självklara alternativet är att köpa en ny bil som uppfyller de senaste kraven för avgasutsläpp. Då får du en bil som är både miljövänlig och skatteförmånlig. Du kan också välja en bil som drivs med ett alternativt drivmedel, som el, gas eller etanol, och få ytterligare fördelar.
- Konvertera din gamla bil: Ett annat alternativ är att konvertera din gamla bil så att den får lägre utsläpp. Det finns olika sätt att göra det, beroende på vilken typ av motor och drivmedel din bil har. Till exempel kan du installera en konverteringssats som gör att din dieselbil uppfyller kraven för Euro 6, eller byta ut din bensinmotor mot en gasmotor. Detta kan dock vara dyrt och kräva godkännande från Transportstyrelsen.
- Sälja din gamla bil: Ett tredje alternativ är att sälja din bil och använda pengarna till att köpa en nyare och bättre begagnad bil. Detta kan vara ett bra sätt att bli av med en gammal och smutsig bil som inte får köra i vissa miljözoner eller som kostar mycket i skatt. Om du vill sälja din gamla bil snabbt och smidigt kan du använda dig av Cardrop, som erbjuder en trygg och enkel tjänst för att sälja din bil – utan krångel.