Meny
Förbered din bil för vintern: Cardrop listar vad du bör kontrollera Förbered din bil för vintern: Cardrop listar vad du bör kontrollera

Landsväg i Sverige med lastbil som kommer körandes

Hur man förbereder din bil för vintern: tips för vinterunderhåll

Vintern är en utmanande tid för bilägare, särskilt om man har en begagnad bil som har upplevt några säsonger. Snö, is, salt och kyla kan påverka bilens prestanda, säkerhet och komfort. Därför är det viktigt att förbereda sin bil för vintern och följa några enkla tips för att hålla den i gott skick. Här är några saker du bör tänka på när du gör din bil redo för vinterkörning.

Gata i Stockholm med snö fallen

När måste man ha vinterdäck?

En av de viktigaste sakerna att göra inför vintern är att byta till vinterdäck. Vinterdäck är anpassade för att ge bättre grepp och bromsförmåga på snöiga och isiga vägar. De har en mjukare gummiblandning och ett mönster som ger bättre fäste i snön. Vinterdäck kan vara antingen dubbade eller dubbfria, beroende på vad som passar bäst för din bil och ditt körsätt.

 

I Sverige är det lag på att använda vinterdäck vid vinterväglag under perioden 1 december till 31 mars. Det betyder att du måste ha vinterdäck på din bil om det finns snö, is eller frost på någon del av vägen. Dubbdäck får du använda mellan 1 oktober och 15 april, eller när det är eller befaras bli vinterväglag. Bor du i en storstad? Håll då utkik för miljözoner och gator med dubbdäcksförbud som gäller oavsett årstid.

 

Du bör byta till vinterdäck i god tid innan den första frosten kommer, så att du inte riskerar att köra med sommardäck på hala vägar. Då slipper du dessutom irritationsmomentet av att frosten överraskar dig en stressig måndagsmorgon. Kontrollera också dina vinterdäcks skick och se till att de har ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. Slitna eller skadade däck kan öka risken för olyckor.

Landsväg i Sverige med lastbil som kommer körandes

Kolla bilutrustning på bil

Förutom däcken finns det andra delar av din bil som du bör kolla över inför vintern.

 

Ditt bils batteri: Se till att ditt batteri fungerar bra, eftersom kylan kan minska dess kapacitet och startförmåga. Om bilen laddar ur kan du stöta på en mängd följdproblem, särskilt med nyare bilar som har mycket elektronik. Har batteriet dött, behöver du plocka fram och koppla på startkablarna.

 

Kontrollera din belysning och se till att alla lampor lyser som de ska, så att du har god sikt och syns väl i mörkret. Lyser alla lampor? Testa nära en vägg så att du kan se inifrån när du växlar lampor!

 

En annan sak som du bör kolla är din spolarvätska. Spolarvätskan hjälper dig att hålla din vindruta ren från smuts, salt och snö, vilket är avgörande för din säkerhet. Säkerställ att du använder en spolarvätska som tål låga temperaturer och inte fryser till is i tanken eller munstyckena. Se till att fylla på spolarvätskan regelbundet och att den räcker hela vintern. När det är minusgrader är det alltid klokt att vara försiktig med spolningen. Om det har frusit en isplugg i slangarna riskerar du att dra loss en eller dra sönder en slang och därmed förlora spolningsfunktionen helt.

 

Kontrollera din kylarvätska och se till att den har rätt blandning av glykol och vatten. Glykolen gör att kylarvätskan inte fryser i motorn när det är kallt, vilket kan orsaka allvarliga motorskador.

 

Några viktiga saker som du bör ha i din bil under vinterhalvåret är bland annat:

 

  • – Isskrapa och snöborste: Dessa är nödvändiga för att hålla din vindruta ren från is och snö, vilket är viktigt för din sikt och säkerhet. Du ska alltid skrapa bort isen och borsta bort snön från din vindruta innan du kör iväg. Det är livsfarligt och kan vara olagligt att ha kvar snö på taket. När du bromsar kan blöt snö åka ned över vindrutan och blockera all din sikt!
  •  
  • – Snöskyffel: Denna kan vara till stor hjälp om du kör fast i en snödriva eller har problem att komma loss från en isig parkering. Det är väldigt lätt hänt när det snöar mycket på kort tid.
  •  
  • – Varma kläder och filtar. Om olyckan är framme och det är mitt i vintern behöver du hålla dig varm fram tills hjälp är på plats. Det är alltid klokt att ha några extra varma filtar, handskar och mössor i bilen. 
  •  
  • – Varningstriangel: Detta är ett lagkrav som gäller året runt.
  •  
  • – Första hjälpen-väska. Detta är en bra sak att ha i bilen om olyckan skulle vara framme.
  •  
  • – Reflexväst:  Du ska ha en reflexväst i bilen och använda den om du måste gå ut ur bilen på vägen.
  •  
  • – Spolarvätska: Det går åt mycket spolarvätska när det är snö och slask. Du ska använda en spolarvätska som tål låga temperaturer och inte fryser till is i tanken eller munstyckena. Läs mer om hur du blandar egen spolarvätska – och kan därmed anpassa dig till kylan. 
  •  
  • – Startkablar: Dessa kan rädda dig om ditt batteri ger upp i kylan. Med startkablar kan du få hjälp av en annan bilist att starta din bil. Du bör dock vara försiktig när du använder startkablar och följa instruktionerna noga.
  •  
  • – Bogserlina. Detta kan också vara bra att ha om du kör fast i en driva eller hamnar i diket. Med en bogserlina kan du få hjälp av en annan bilist att dra upp din bil på vägen igen.
Närbild på bildäck

Kolla dina däck

Dina däck är en av de viktigaste delarna av din bil när det gäller vinterkörning. Därför bör du kolla dina däck noggrant innan du ger dig ut på vägarna. Se över följande saker:

 

  • Däcktrycket: Dina däck ska ha rätt lufttryck enligt tillverkarens rekommendationer. För lågt eller för högt tryck kan försämra ditt väggrepp, din bromssträcka och din bränsleförbrukning. Du bör kolla däcktrycket minst en gång i månaden och justera det vid behov. Du bör också kolla däcktrycket när däcken är kalla, eftersom värmen kan påverka trycket.
  •  
  • Mönsterdjupet: Dina däck ska ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter för att vara lagliga och ge bra grepp på vinterväglag. Du kan mäta mönsterdjupet med en speciell mätare eller med ett mynt. Om du stoppar in ett 1-krona mynt i mönstret och kan se hela guldlisten är det dags att byta däck.
  •  
  • Däckskador: Dina däck ska vara hela och fria från sprickor, skärskador, bulor eller andra defekter. Skadade däck kan orsaka punktering, luftläckage eller plötslig däckexplosion. Om du upptäcker några skador på dina däck bör du byta dem så snart som möjligt eller kontakta en däckverkstad för reparation.

 

Spolarvätska fryst

Om du har varit snål med spolarvätskan eller använt en sommarblandning kan det hända att din spolarvätska fryser till is i tanken eller i slangarna. Detta kan vara ett stort problem, eftersom du inte kan rengöra din vindruta från smuts och snö, vilket försämrar din sikt och din säkerhet.

 

Om din spolarvätska har frusit till is finns det några saker du kan göra för att tina den. Det bästa är att ställa bilen i ett uppvärmt garage eller i en varm parkeringshall, där värmen kommer att smälta isen snabbt. Om du inte har tillgång till ett sådant ställe kan du försöka värma upp tanken eller slangarna med en hårtork eller en värmefläkt. Var dock försiktig så att du inte skadar plasten eller gummit.

 

Du bör inte hälla något i tanken för att försöka smälta isen, som kokande vatten, bensin, sprit eller saltvatten. Detta kan skada tätningarna, slangarna eller munstyckena och orsaka läckage eller korrosion. Du bör heller inte köra med spolarmotorn när vätskan är frusen, eftersom det kan överbelasta motorn och orsaka skador.

Vinterdäck av – eller vinterdäck på?

När våren kommer och temperaturen stiger är det dags att byta tillbaka till sommardäck. Sommardäck har bättre egenskaper på torra och våta vägar och slits mindre än vinterdäck vid varmare väder. Du bör byta till sommardäck när dygnsmedeltemperaturen är över 10 grader och det inte finns någon risk för nattfrost eller snöfall.

Du bör också förvara dina vinterdäck på rätt sätt när du inte använder dem. Se till att du rengör dem från smuts och salt och märka upp dem med vilken position de har suttit på bilen. Kontrollera också lufttrycket och justera det om det behövs. Förvara däcken torrt, svalt och mörkt, gärna i speciella däckpåsar. Du kan antingen stapla dem på varandra eller hänga upp dem på en vägg.

 

Sälj och värdera din bil hos Cardrop

Om du funderar på att sälja din begagnade bil inför vintern eller efter vintern kan du vända dig till Cardrop. Cardrop är en tjänst till för att sälja bilar på ett enkelt, smidigt och säkert sätt.

 

Hos Cardrop kan du:

  • – Få ett kostnadsfritt och förutsättningslöst bud på din bil inom 1-2 dagar
  • – Slippa annonsera, förhandla och ta emot främlingar
  • – Få hjälp med allt
  •  
  • Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss på Cardrop.

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF